Volg ons op

Hou(t) me vast: kankeronderzoeker Johan Swinnen vertelt

“Iedereen heeft het wel eens moeilijk. Zeker ook mensen met kanker en hun naasten. Een beetje houvast kan dan wonderen doen”. 

Johan Swinnen is kankeronderzoeker aan het Leuven Kankerinstituut en papa van een zoon met kanker. Velen van ons kennen hem van zijn looptochten naar Compostela en Rome. Midden in de lockdown startte hij een nieuwe loopactie 'Hou(t) me vast'.  Met hou(t)vastjes - houten hebbedingetjes om vast te houden - probeert hij houvast te bieden aan mensen met kanker en hun naasten in soms moeilijke tijden. Intussen zijn er meer dan 2200 hou(t)vastjes opgedragen aan mensen die een schouderklopje kunnen gebruiken. En elke dag komen er nog bij. Met de opbrengst steunt Johan concrete projecten die mensen met kanker en hun naasten houvast bieden, zo ook het nieuwe Inloophuis in Leuven.

“Om onze boodschap van houvast uit te dragen, rijg ik alle namen van mensen aan wie een hou(t)vastje wordt opgedragen aan elkaar door voor elk één kilometer te lopen. Gewoon ergens in Vlaanderen. Elke etappe vormt een grote letter. Zo schrijf ik een boodschap in het landschap”. 

Johan beschrijft elke etappe in een boek HOU(T) ME VAST, dat rijk geïllustreerd is met kunstwerken van lokale kunstenaars die elk ook getroffen werden door kanker. Aan de hand van foto’s en filmfragmenten neemt hij ons mee op zijn tocht doorheen Vlaanderen en leidt hij ons langs de kunstwerken. Samen met woordkunstenaar Luce Rutten mijmert hij over wat houvast betekent.

“Een beetje houvast kan wonderen doen. Een teken van ‘kijk, ik denk aan jou’. Een glimlach om te delen. Zo is ‘HOU(T) ME VAST’ ontstaan. Eenvoudig, zonder toeters of bellen. Geen spektakel. Gewoon gewoon. Want is dat niet waar we het meest nood aan hebben?”

Van harte welkom

De lezing vindt plaats in M Museum, Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven. Van harte welkom vanaf 19u, de voorstelling zelf begint om 19.30u.

Het museum is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer (Station Leuven, bushaltes rector De Somerplein of J. Stas). Parkeren kan vlakbij in stadsparking Ladeuze. 

Na de lezing bieden we een glaasje aan en kan je napraten met andere deelnemers. Er is ook de mogelijkheid om een hou(t)vastje of het boek ‘HOU(T) ME VAST’ aan te kopen. De opbrengst gaat naar het Inloophuis - met dank aan Johan Swinnen en Hou(t) me vast!

Dank ook aan M Leuven voor de sponsoring van deze avond en het warme onthaal in het museum!

Datum
2023/02/20
Uur
Van19.30
tot21.30
Locatie
Voor wie?
Open voor iedereen
Beschikbare plaatsen
.../80
Iedereen van harte welkom!

Schrijf je in